Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΥΤΟΠΙΑ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΗ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ (VIDEO)

Shakespeare & Co @ Paris, France

Αν είστε λάτρης της λογοτεχνίας και βρεθείτε στο Quartier Latin στο Παρίσι, κάντε μια βόλτα από το εξαιρετικό, ανεξάρτητο και ιστορικό βιβλιοπωλείο Shakespeare and Company - στην ακριβώς απέναντι όχθη από τη Notre Dame. Φυσικά θα απορείτε για το "τι το τόσο εξαιρετικό έχει αυτό το βιβλιοπωλείο που τα άλλα δεν έχουν"; Η απάντηση βρίσκεται στην φιλοσοφία του. Το Shakespeare Company, από το 1919 που άνοιξε, έχει ως σκοπό να υποστηρίξει τους καλλιτέχνες πάσης φύσεως, σε σημείο να τους...
φιλοξενεί δωρεάν στα δωμάτια που βρίσκονται πάνω από το κατάστημα με μόνο αντάλλαγμα μια παράσταση (αν είναι μουσικοί ή ηθοποιοί) ή μια ανάγνωση (αν είναι συγγραφείς). Στην διάρκεια του μεσοπολέμου ήταν το αγαπημένο στέκι της λεγόμενης "χαμένης γενιάς", δηλαδή συγγραφέων όπως οι Ernest Hemingway, Ezra Pound, F. Scott Fitzgerald, James Joyce κ.α. Μάλιστα η ιδιοκτήτρια του Sylvia Beach ήταν η πρώτη που αποφάσισε να εκδώσει τον ‘Οδυσσέα’ του James Joyce που είχε απαγορευτεί στις ΗΠΑ και στην Αγγλία!


Το 1941, όταν το Παρίσι ήταν υπό γερμανική κατοχή, οι δυνάμεις του άξονα το έκλεισαν (πολλοί λένε πως ο λόγος ήταν η άρνηση της Sylvia Beach να πουλήσει το τελευταίο αντίτυπο του Finnegan’s Wake σε κάποιον Γερμανό Αξιωματικό), ενώ ξανάνοιξε το 1951 στην σημερινή του τοποθεσία. Στα 50s ήταν η βάση των εκπροσώπων των Beatniks όπως οι Allen Ginsberg και William Burroughs, ενώ υπολογίζεται ότι στα κρεβάτια του έχει φιλοξενήσει πάνω από 40.000 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο!

Σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί με την ίδια φιλοσοφία, τόσο σαν βιβλιοπωλείο όσο και σαν δανειστική βιβλιοθήκη, ενώ διοργανώνει συχνά λογοτεχνικά festival με καλεσμένους γνωστούς συγγραφείς όπως οι Paul Auster και Marjane Satrapi.




www.psema.gr - Πηγή: http://www.shakespeareandcompany.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα